Bunkeri i utvrde

Bunkeri i utvrde

Talijanska utvrda Unška Koliševka - Alpski bedem

Korisnička ocjena:  / 4

Unška Koliševka 101 24

 

Utvrda Unška Koliševka (Sbarramento "Planina" ili "Raggi - Brunner") je najspektakularniji ostatak Alpskog zida u Sloveniji. Ta najveća utvrda u prvoj liniji Alpskoga zida u Sloveniji je ustvari izdubljena u boku velike stijene uz rupu koja je nastala urušavanjem svoda nekadašnje podzemne pećine, a nalazi se na zaravni iznad Planinskog polja i mjesta Unec na putu od Ljubljana prema Postojni - Postojnska vrata - predio koji je kao najbrži prolaz od Ljubljanske kotline prema moru i od davnina bio čuvan i utvrđivan, pa i Liburnijskim limesom..

Opširnije...

Podzemni grad Paklenice - Titovo atomsko sklonište

Korisnička ocjena:  / 0

Paklenica 106

Nekada najtajnovitiji objekt bivše države, oko kojega je vladao zavjet šutnje više od 40 godina, a u kojemu se trebao u slučaju nuklearnog rata smjestiti Josip Broz Tito i tadašnji jugoslavenski vrh, pretvara se polako, ali sigurno u prvorazredni turistički prostor.

Opširnije...

Njemački topnički bunkeri u TE Rijeka

Korisnička ocjena:  / 1

Lokacija1

 

Znao sam da postoje, iako je na netu jako malo njihovih fotografija, ali sam uvijek mislio da su u krugu INA rafinerije nafte. Ne kažem da ih ni tamo nema, ali pri obilasku TE Rijeka (reportaža na linku Obilazak TE Rijeka na Urinju 30.08.2016. naišli smo na ova dva njemačka topnička bunkera sa skladištima municije s obje strane, okrenute prema Krku i ulazu u Bakarski zaljev. Evo njihovih pozicija kao i povelike fotogalerije, jer tko zna kad ćemo opet tamo! 

Tip bunkera je isti kao onaj u lučici Kantrida, ili vile Bunker u Voloskom, nesumnjivo njemačka gradnja, građeni cca potkraj 1943. ili početkom 1944., kad je Rommel okupirao do tada talijansko područje zbog izlaska Italije iz rata i povlačenja njene vojske prema domovini.

Opširnije...

Svi bunkeri Križišća - talijanski bunker u dolini Dubračine

Korisnička ocjena:  / 1

Bunker Križišće1 106

 

Talijanski bunker u dolini Dubračine bio je već obrađen na ovoj stranici, u sklopu članka Bunkeri kod Križišća - za znatiželjne, i posebno - na linku Bunkeri na Križišću za znatiželjne - volume 3, no kako je podosta fotografija s tih članaka nestalo, obnavljam ih pomalo, ali ovaj put detaljnije i s mrvicu boljim fotoaparatom.

Opširnije...

UTVRDA SOKOLAC IZNAD BRINJA

Korisnička ocjena:  / 2

Sokolac 902

 

Brinje je mali gradić i općinsko središte sjeverozapadnog dijela Like s približno 2000 stanovnika. Nalazi se 32 km istočno od Senja, na cesti koja od Karlovca preko prijevoja Vratnika (694 m) vodi prema moru. Smješten je u kraškoj zavali Brinjskog polja, između obronaka Velebita i Kapele, na nadmorskoj visini od 481 m. Pretpostavlja se da je taj prostor bio naseljen još u prapovijesti jer se na obližnjem Humcu nalaze ostaci drevnih opkopa, a pretpostavlja se da je tu u rimska vremena bio i grad Monetium.

Opširnije...

Lukovo Šugarje - povijest, ex ljetnikovac SIV-a, njegovo sklonište, JNA skladište, fotoreportaža

Korisnička ocjena:  / 5

Lukovo 104

Danas Vas vodim u malo mjesto Lukovo Šugarje, smješteno uz Velebitski kanal, 20-ak km od Karlobaga u pravcu Zadra. Obići ćemo oko velikog kompleksa ex JNA pod bodljikavom žicom ispod i iznad magistrale, zatim omanji podzemni tunel - u drugom svjetskom ratu kao i u Domovinskom bolnicu Šišku, te završiti obilazak u bivšem ljetnikovcu Saveznog izvršnog vijeća bivše Jugoslavije i njegovom podzemnom skloništu.

Opširnije...

Bitka za Vratnik 09.04.1945. - priča i fotoreportaža

Korisnička ocjena:  / 3

Vratnik

Padom Otočca i Brinja njemačko-hrvatske postrojbe bile su odbačene na prostor Žuta Lokva – Senj. Istovremeno je zapovjednik njemačkog 15. korpusa naredio zapovjedniku 392. legionarske divizije obranu senjskog područja do posljednjeg čovjeka. Ključna točka senjske obrane bio je Vratnik kamo se, nakon pada Otočca, Gospića i Karlobaga povuklo oko 3000 pripadnika 392. legionarske divizije i 11. divizije V. ustaškog zbora. Ovo je priča u riječi i fotografijama o bitki za Senj koja se većim dijelom vodila na Vratniku 09.04.1945.

Opširnije...

Obilazak ostataka ex granice od Rječine do Velog Vrha

Korisnička ocjena:  / 3

Rimskim ugovorom od 27.01.1924. godine sankcionirano je stanje koje je postojalo već oko godinu dana, tj. područje Slobodne države Rijeka pripojeno je Italiji. Lani u studenom 90 godina nakon uspostave, a 69 nakon ukinuća dvojica entuzijasta obišli su dio te nekadašnje granice od mjesta gdje granica napušta sredinu toka Rječine pa sve do bunkera na Velom Vrhu. Ovo je reportaža o tom pohodu.

 

Granica SDR

 

Opširnije...

A-U utvrde kod Barbarige: Benedetto i Fort Monforno

Korisnička ocjena:  / 0

Još jedan od "fortifikacijskih" izleta naše Udruge 051 bio je u nedjelju 28.06.2015., kad smo obišli austrijske utvrde Benedetto i Fort Monforno u blizini Barbarige kraj Peroja (dio fortifikacijskog sustava obrane glavne A-U ratne luke - Pule). Ove utvrde su nas se dojmile veličinom, kao i ljepotom fortifikacijske arhitekture, većinom izgrađene od prekrasno obrađenog kamena. Vrijedi Vam pogledati ovu reportažu!

benedetto fort Monforno forno barbariga

Opširnije...

Talijansko sklonište u Harteri (1)

Korisnička ocjena:  / 2

Skl 102

Iza zgrade Hartere u propadanju nasuprot visokog dimnjaka koji također broji svoje dane do urušavanja nalazi se jedno od skloništa u Harteri (drugo je na lokaciji Marganovo ispod akvadukta). Nacrti oba skloništa pronađeni su u DAR-u, tako da nema sumnje kad se ono počelo graditi, a dograđeno je vjerojatno u poslijeratnom razdoblju jer prvobitni nacrt nije poštovan, iako je moguće da su i sami Talijani u toku gradnje proširili sklonište zbog broja radnika u Harteri.

Opširnije...

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

8441250
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
790
1848
18695
8401458
93978
178331

Vaš IP: 54.198.245.233
Sad je 30.04.2017 05:20:46