Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Razno

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pakujac je zeljasta biljka vrlo zanimljivog cvijeta.
Ovaj rod pripada porodici Ranunculaceae (žabnjaci) i u njemu je sadržano oko 70 vrsta. Aquilegia vulgaris (pakujac obični) kod nas je samonikla vrsta. Nalazimo je u šumama, na planinskim proplancima i kamenjarima. Ime joj vjerojatno potječe od latinske riječe aquila, što znači orao, jer cvijet sa spiralno zavinutim ostrugama podsjeća na orlove kandže.

Pakujac je zeljasta biljka, naraste do 90 cm visine. Donji listovi formiraju rozetu iz koje izlazi cvjetna stapka na kojoj se nalaze nepravilno raspoređeni nasuprotni listovi. Cvate od svibnja do srpnja zvonolikim visećim cvjetovima promjera 3-5 cm, u prirodi je plave boje, ali boje ovih vrsta mogu biti bijela, žuta, ružičasta, crvena ili ljubičasta. Ova biljka nema posebne zahtjeve za staništem iako joj najbolje odgovara polusjena. Voli vlažno dobro drenirano humusno tlo. Lako se razmnožava sjemenom u proljeće, a nakon nekoliko godina valja je i podijeliti u kasno proljeće.

Osim Aquilegie vulgaris postoje druge vrste i hibridi za hortikulturnu primjenu: 

Aquilegia caerulea
Cvate plavo-bijelim cvjetovima, naraste do 60 cm visoka, a cvjetovi su joj uspravni za razliku od A. vulgaris.
Aquilegia canadensis
Cvate žuto i crveno, a naraste nešto više od prethodne, od 60–90 cm.

Aquilegia flabellata
Niski je pakujac koji naraste do 20 cm visine. Pogodna je za kamenjare, gredice ili žardinjere. Postoje kultivari raznih boja kao što su:
• A. flabelata “Ministar” - cvate plavo-bijelim cvjetovima u svibnju i lipnju
• A. flabellata “Curilensis Rosea” - ružičaste boje
• A. flabellata “Nana Alba” - bijele boje

Aqulegia x cultorum
Hibrid je koji cvate od svibnja do srpnja, naraste do visine od 60 cm. Ima uspravne cvjetove. Jedan je od najljepših kultivara.
• A. x cultorum “Crimson Star” - cvate u crveno-bijeloj boji. Latice su bijele, a lapovi crveni.
• A. x cultorum “Kristal” - bijele boje
• A. x cultorum “Maxi” - žute je boje i sadi se na gredice, ali može poslužiti i kao rezano cvijeće, iako cvijet ne ostaje dugo svjež u vazi.

Aquilegia vulgaris “ Woodside Strain”
Plave je boje i naraste do 60 cm.   (mojcvijet, croinfo.net)