Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Stare fotografije

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nekoliko povijesnih fotografija događaja, osoba i dokumenata vezanih uz Hrvatsku čitaonicu na Trsatu.

Dinko Udina Trsat

Prvi neslužbeni predsjadnik Narodne čitaonice na Trsatu Dinko Udina sa suprugom. (Klik na slike za povećanje)

Dinko Udina rodio se 09.10.1833. u ribarskoj obitelji s otoka Krka. U Krku je 1851. završio Učiteljsku školu, te je nakon toga započeo svoj radni vijek u Baški, zatim Dragi, a svoj je radni vijek završio na Trsatu 1903., u sedamdesetoj godini života. O njemu je pisao i jedan bečki dnevnik, objavivši članak Pedeset godina učitelj osnovne škole. Zbog zasluga na području pučke obuke, Udini je rješenjem nadnevka 22.07.1897. car Franjo Josip I dodijelio najviše priznanje koje je jedan prosvjetni djelatnik mogao primiti - srebrni križ s krunom. Preminuo je na Trsatu 19.04.1907. godine.

 

trsat

Jedan od prvih upravnih odbora Hrvatske čitaonice na Trsatu

grb trsat

Grb Trsata iz doba kada je 1874. i kasnijih godina bio središte općine

 

josip linić

Josip Linić, prvi službeni predsjednik Hrvatske čitaonice na Trsatu.

Bio je urednik Starčevićeva lista Sloboda koji je izlazio na Sušaku od 1878. do 1884., pa predsjednik "Primorsko planinskog društva" osnovanog na Sušaku 1888., iz kojeg se na njegovu inicijativu 1903. razvilo Domoljubno gombalačko društvo "Primorski sokol na Sušaku". Predsjednik Hrvatske čitaonice na Trsatu bio je punih 50 godina. Umro je na Trsatu 19.08.1931.

 

Hrvatska vila 1886

Proslava pjevačkog zbora "Hrvatska vila" 1886. godine. Tu je i izvezena zastava i "Kome" koje su je izvezle. Zastave su još na rekonstrukciji u Zagrebu.

 

dom trsat čitaonica

 

zadužnica trsat

 

zadužnica dom trsat

 

Dionice (zadužnice) kojima je financirana izgradnja Doma Hrvatske čitaonice na Trsatu

 

svečano otvorenje trsat

 

Pozivnica i program svečanog otvorenja Društvenog Doma Hrvatske čitaonice na Trsatu 09.01.1898. u 20 h

 

frano supilo

Frano Supilo, urednik Riječkog Novog lista, koji je redovno pratio zbivanja u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu

 

značka slavija

 

Nogometni klub «5lavija»

 

Početkom XX. st. na Trsatu je u okviru Čitaonice postojala raznolika društvena djelatnost. Čitaonica je bila baza iz koje je niknulo nekoliko društava. Tome je osobito pogodovala izgradnja novoga Doma, koja je svakako pozitivno utjecala na daljnji razvoj i napredak društveno-kulturnih aktivnosti. Oko nje su bili okupljeni i mladi Trsaćani, koji su ponuđenim zanimljivim sadržajima oplemenjivali svoje svakodnevne aktivnosti. Tijekom vremena pojavila se medu njima i želja za organiziranim sportskim djelatnostima, pa je god. 1905. - potporom članova Čitaonice - na Trsatu osnovan nogometni klub. I u ovome slučaju godina osnutka nije precizno određena. Tako Z. Matrljan piše kako je jedan od prvih igrača kluba, Klement Kamenar, kazao kako je klub osnovan 1910. godine. No, i prema toj mogućoj kasnijoj godini osnutka klub je jedan od najstarijih u Hrvatskoj.

Po uzoru na tada najtrofejniji i najuspješniji klub na europskim prostorima - «Slaviju» iz Praga - trsatskome su klubu dali to ime. Pretpostavljamo da je i prijateljstvo Čeha i Trsaćana pogodovalo da predloženo ime kluba bude prihvaćeno.

Prvi predsjednik kluba bio je Gustav Stošić, koji je uz tajnika Mihaela Mihelčića, blagajnika i «oružara» K. Kamenara te odbornike Dragu Koharovića i Ivana Matrljana, bio članom Odbora kluba. Kamenara je na toj dužnosti zamijenio Ive Limpić. Odbor je sastanke održavao u dvije trsatske gostionice.

Klub je financiran donacijama igrača; nije bio utvrđen fiksan iznos, nego je donacija ovisila o materijalnome stanju svakoga. Također, igrači su sami kupovali svoje dresove: ljubičastu majicu, bijele hlače i crne čarape. Kao prvi igrači kluba spominju se: K. Kamenar, Karlo Glažar (Klarićev), File Stipčić Cipela, Slave Santa, Fausto Sveško, I. Limpić, Tone Pilepić-Catara, Fran Matrljan-Poeta, Ivan (Nino) Škerl, Marijan Matković, Božo Sveško, Marijan Glažar, Marijan Glažar (Bazilijev), Serafin Kolacio, Pepe Kučić, Milan Matković (Luiđijev), I. Matrljan, Delić Sveško, Fausto Marač.

Igrači su za trening koristili više trsatskih travnatih lokacija; postojala je ideja da se izgradi nogometno igralište, ali potrebnih financijskih sredstava nije bilo, stoga se ideja nije mogla realizirati. Početkom Prvoga svjetskog rata i ova aktivnost zamire.

(croinfo.net Trsat team)