Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Hrvatska

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Likaelj1

Pogledajte zaista zanimljivu sliku iz prošlosti naše željeznice - ovako se nekada u Lici čistila pruga od nanosa i smetova snijega!

Likaelj1

Slika bi trebala predstavljati neuspio pokušaj čišćenja ličke pruge od strane 1.300 ljudi u zimu 1929. godine, kada je lička pruga bila zatvorena 79 dana zbog snijega. 

Inače dosta zanimljivih podataka za tu zimu se može naći na Crometeo Forumu, a zanimljivo što prava zima može napraviti željeznici:
- 2.I. Iz Like su javljali o velikim mećavama na pruzi Zagreb- Split. Pruga Zagreb- Sušak isto je tako bila zametena. Svim je vlakovima bila pridodana ralica.
- U Sloveniji su se pokrenule goleme mase snijega: u dolini između Jesenica i Dubrave četiri su uzastopne lavine zasule željezničku prugu u dužini od 130 metara, prekrivši je pokrovom debelim pet metara; u Bohinju, kod stanice Soteska, prugu je, duž 60 metara, prekrila 10 metara visoka lavina!
- Generalna direkcija rumunjskih željeznica izvijestila je javnost da je u velikoj snježnoj mećavi nestao putnički vlak broj 149; na putu iz Tarbu Margarele prem Rosiori. Tri dana nije bilo vijesti o nestalom vlaku, jer je mećava onemogućila potragu. Tek četvrti dan (21.1) vlak je pronađen i spsilačke su ekipe raskapajući snijeg, doprle da vagona. Na žalost, prekasno : svih 39 putnika i željezničara bilo je mrtvo!
- Iz Like su dolazile zabrinjavajuće vijesti o snijegu koji pada neprestance već šest dana. Na dio ličke pruge između Vrhovina i Zrmanje, gdje je snijeg dostigao visinu od šest metara, upućeno je tisuću je radnika i tristo vojnika. Od 24.I. promet sa Dalmacijom je u prekidu! Vlakovi voze samo do Vrhovina – i tako će ostati gotovo dva mjeseca!
- 3.II. - Na ličkoj pruzi odustalo se od uzaludnog čišćenja
- 10.II. – U Zagrebu nestašica goriva. Škole obustavile rad. Drvo se prodaje na kilograme.
- 13. II. – Zbog snijega prekinut promet i prugom kroz Gorski kotar. Na pruzi Sarajevo – Dubrovnika, kod Žitomislića, vlak ostao dan i noć zatrpan u snijegu. U cijeloj je zemlji potpuno prekinut željeznički promet. U Zagrebu je u toku dana stigao samo jedan vlak – iz Zaboka.

(croinfo.net historic team)