Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Hrvatska

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Stručnjaci su napravili istraživanje zbog potreba svakodnevnog toksikološkog vještačenja koncentracije apsolutnog alkohola u krvi kod vozača, sudionika prometnih nesreća. Od vještaka toksikologa se zahtijeva da samo na osnovi alkometrom očitane koncentracije alkohola u izdahnutom zraku, retrogradnim toksikološkim vještačenjem utvrde koncentraciju apsolutnog alkohola u krvi vozača u vrijeme prometne nesreće.Naime, u slučaju da u prometnoj nesreći nema velike materijalne štete, teško tjelesno ozlijeđenih sudionika ili poginulih, tada djelatnici policije – očevidne ekipe nisu dužni odvesti sudionike prometne nesreće na liječnički pregled, vađenje krvi i uzimanje urina zbog utvrđivanja stvarne koncentracije apsolutnog alkohola, iako je alkometrom marke Dräger 7410plus ili u novije vrijeme Dräger 6810 u izdahnutom zraku očitana prisutnost alkohola.

Kako bi ispitivanje bilo što preciznije i pouzdanije, iz sudskih spisa izdvojili su čak 570 slučajeva kod kojih je obavljeno alkotestiranje, analizom utvrđena koncentracija alkohola u krvi i urinu, a odnos koncentracija alkohola u krvi i urinu upućivao je na fazu eliminacije alkohola iz organizma u vrijeme događaja i alkotestiranja. -Kako se radi o slučajevima iz prakse, to postoji vremenski razmak od događaja do alkotestiranja, te od alkotestiranja do liječničkog pregleda, kada su na analizu uzeti uzorci krvi i urina.

Analizom utvrđena koncentracija alkohola u krvi retrogradno je izračunata na vrijeme alkotestiranja i uspoređena s koncentracijama alkohola u izdahnutom zraku. Istraživanje je, kao što se i očekivalo, donijelo zanimljive rezultate. - Usporedbom izračunatih i izmjerenih rezultata otkrili smo da se ne može kod svih ispitanika na temelju koncentracije alkohola u izdahnutom zraku zaključiti stvarna koncentracija koja bi bila izmjerena vađenjem krvi.

Koncentracija apsolutnog alkohola u izdahnutom zraku nije uvijek u dobroj korelaciji s izračunatom koncentracijom u uzorku krvi, te se ne bi smjela koristiti u procjeni alkoholiziranosti bez utvrđivanja stvarne koncentracije u uzorcima krvi - kaže dr Sutlović. Julijana Stipišić, općinska državna odvjetnica u Splitu, slaže se u cjelosti s mišljenjem vještaka toksikologa.

- Naravno da nam drager u cijelosti nije pouzdan, već je on samo indikator na osnovi kojega se traži analiza krvi i urina. Tek tada se dobivaju prave vrijednosti koje se mogu koristiti u prekršajnom ili sudskom postupku- zaključuje Stipišić. Mnogi autori u svojim radovima opisuju primjere iz sudske prakse koji nedvojbeno pokazuju kako je moguća kriva procjena, a samim time i izricanje presude, ukoliko se koriste samo rezultati dobiveni alkotestom.


Nesigurni rezultati

- Ne mogu odgovoriti na pitanje o učestalosti presuda koje se temelje isključivo na alkometrom utvrđenoj alkoholiziranosti. Mogu, međutim, kazati da ima nemali broj tzv. istražnih radnji u kojima se u kaznenim predmetima kao vještaci toksikolozi trebamo očitovati o koncentraciji apsolutnog alkohola u krvi vozača isključivo temeljem testiranja alkometrom.

U takvim predmetima, ili pak građanskim predmetima, ako nema podatka o liječničkom pregledu, vađenju krvi i uzimanju urina, očitujemo se da nije moguće sa sigurnošću utvrditi najmanju moguću koncentraciju alkohola u krvi u vrijeme događaja - kaže dipl.ing. Zdravko Kovačić, vještak toksikolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ivona Rupić, zamjenica predsjednice Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu, u svojoj se praksi nije susrela s presudom koja bi se temeljila samo na drageru jer su i prema njezinu mišljenju analize krvi i urina jedine mjerodavne. “Dok postupak dođe na sud već je napravljena kompletna analiza krvi na temelju koje možemo donijeti presudu”, kaže ona.

Nužna krv i urin

Mladen Delić , policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU splitsko dalmatinskoj ne želi ulaziti u mišljenje toksikologa jer i Hrvatska poput ostalih europskih zemalja već dugo koristi drager, no suprotno toksikolozima navodi i njihov stav: 

"Drager je za nas jedini i pouzdan dokaz kad je riječ tek o prekršaju u prometu, primjerice kad vozača zaustavimo u patroli. Tada nam je rezultat dobiven dragerom u cijelosti pouzdan i mi nemamo razloga sumnjati u njega. U nekim drugim slučajevima kada je riječ o teškim prometnim nesrećama kada to nalaže i istražni sudac prekršitelj se šalje na dodatne analize” - tvrdi Delić.

Budući da nije moguće na osnovi rezultata alkometra odrediti u kojoj fazi se alkohol nalazi u organizmu ispitanika, nije moguće niti odrediti koncentraciju alkohola u krvi, niti retrogradno preračunati koncentraciju apsolutnog alkohola na vrijeme događaja, pri čemu je ključan faktor upravo farmakokinetika alkohola. Ukoliko međutim sumnjate u drager kao dokaz od policije možete tražiti dodatnu analizu. Na to imate pravo, pa zašto to pravo ne iskoristiti.

 

Nove zakonske izmjene o sigurnosti u prometu koje u znatnijoj mjeri kažnjavaju alkoholiziranost vozača ponovno su u prvi plan stavile drager, aparat kojim se određuje stupanj alkoholiziransoti. No, alkotest ne može biti jedini i pouzdan dokaz u prekršajnom ili kaznenom postupku jer vrijednosti koje se dobiju njime nisu dovoljno autentične. Tvrde to stručnjaci, mahom toksikolozi, a svoj su rad nedavno objavili i u stručnom časopisu.

Kao što je poznato, alkometrom se godinama na licu mjesta utvrđuje alkohol kod vozača, nakon čega se s dobivenim vrijednostima, ovisno o stupnju alkoholiziranosti, ove vrijednosti prilažu kao dokaz protiv vozača. Međutim, te vrijednosti nisu autentične, pa su prekršajni i kazneni postupci, a pogotovo izricanje presude protuzakoniti ako se oslanjaju samo na alkometrom utvrđenoj alkoholiziranosti.

- Korištenje alkometra nije upitno i on doista pouzdan, naravno uz redovito servisiranje, ali samo kao pokazatelj alkoholiziranosti. Alkometar, međutim, nije pouzdan za toksikološko retrogradno vještačenje koncentracije apsolutnog alkohola u krvi u vrijeme prometne nesreće, napominje doc. dr. Davorka Sutlović.

 

Zanimljivost: Odlukom Ustavnog suda dana 16.04.2010. ukinuta je odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj su vozači plaćali kaznu od 700 kuna ako su počinili prekršaj vozeći s manje od 0,5 promila alkohola u krvi.

Inače, zakonom je bila dopuštena vožnja s tom količinom alkohola, a kažnjavala se u slučaju da je počinjen prekršaj.

Zaključeno je da je odredba neustavna i diskriminirajuća jer neke se vozače kažnjavalo, a druge ne iako su vozili s istom količinom alkohola u krvi, piše portal 24sata.

(croinfo.net drager team)