Hrvatska

Croinfodesnogore02

Hrvatska

Prometne nesreće i vještačenje količine alkohola u krvi (je li alkometar pouzdan?)

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

Stručnjaci su napravili istraživanje zbog potreba svakodnevnog toksikološkog vještačenja koncentracije apsolutnog alkohola u krvi kod vozača, sudionika prometnih nesreća. Od vještaka toksikologa se zahtijeva da samo na osnovi alkometrom očitane koncentracije alkohola u izdahnutom zraku, retrogradnim toksikološkim vještačenjem utvrde koncentraciju apsolutnog alkohola u krvi vozača u vrijeme prometne nesreće.Naime, u slučaju da u prometnoj nesreći nema velike materijalne štete, teško tjelesno ozlijeđenih sudionika ili poginulih, tada djelatnici policije – očevidne ekipe nisu dužni odvesti sudionike prometne nesreće na liječnički pregled, vađenje krvi i uzimanje urina zbog utvrđivanja stvarne koncentracije apsolutnog alkohola, iako je alkometrom marke Dräger 7410plus ili u novije vrijeme Dräger 6810 u izdahnutom zraku očitana prisutnost alkohola.

Kako bi ispitivanje bilo što preciznije i pouzdanije, iz sudskih spisa izdvojili su čak 570 slučajeva kod kojih je obavljeno alkotestiranje, analizom utvrđena koncentracija alkohola u krvi i urinu, a odnos koncentracija alkohola u krvi i urinu upućivao je na fazu eliminacije alkohola iz organizma u vrijeme događaja i alkotestiranja. -Kako se radi o slučajevima iz prakse, to postoji vremenski razmak od događaja do alkotestiranja, te od alkotestiranja do liječničkog pregleda, kada su na analizu uzeti uzorci krvi i urina.

Analizom utvrđena koncentracija alkohola u krvi retrogradno je izračunata na vrijeme alkotestiranja i uspoređena s koncentracijama alkohola u izdahnutom zraku. Istraživanje je, kao što se i očekivalo, donijelo zanimljive rezultate. - Usporedbom izračunatih i izmjerenih rezultata otkrili smo da se ne može kod svih ispitanika na temelju koncentracije alkohola u izdahnutom zraku zaključiti stvarna koncentracija koja bi bila izmjerena vađenjem krvi.

Koncentracija apsolutnog alkohola u izdahnutom zraku nije uvijek u dobroj korelaciji s izračunatom koncentracijom u uzorku krvi, te se ne bi smjela koristiti u procjeni alkoholiziranosti bez utvrđivanja stvarne koncentracije u uzorcima krvi - kaže dr Sutlović. Julijana Stipišić, općinska državna odvjetnica u Splitu, slaže se u cjelosti s mišljenjem vještaka toksikologa.

- Naravno da nam drager u cijelosti nije pouzdan, već je on samo indikator na osnovi kojega se traži analiza krvi i urina. Tek tada se dobivaju prave vrijednosti koje se mogu koristiti u prekršajnom ili sudskom postupku- zaključuje Stipišić. Mnogi autori u svojim radovima opisuju primjere iz sudske prakse koji nedvojbeno pokazuju kako je moguća kriva procjena, a samim time i izricanje presude, ukoliko se koriste samo rezultati dobiveni alkotestom.


Nesigurni rezultati

- Ne mogu odgovoriti na pitanje o učestalosti presuda koje se temelje isključivo na alkometrom utvrđenoj alkoholiziranosti. Mogu, međutim, kazati da ima nemali broj tzv. istražnih radnji u kojima se u kaznenim predmetima kao vještaci toksikolozi trebamo očitovati o koncentraciji apsolutnog alkohola u krvi vozača isključivo temeljem testiranja alkometrom.

U takvim predmetima, ili pak građanskim predmetima, ako nema podatka o liječničkom pregledu, vađenju krvi i uzimanju urina, očitujemo se da nije moguće sa sigurnošću utvrditi najmanju moguću koncentraciju alkohola u krvi u vrijeme događaja - kaže dipl.ing. Zdravko Kovačić, vještak toksikolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ivona Rupić, zamjenica predsjednice Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu, u svojoj se praksi nije susrela s presudom koja bi se temeljila samo na drageru jer su i prema njezinu mišljenju analize krvi i urina jedine mjerodavne. “Dok postupak dođe na sud već je napravljena kompletna analiza krvi na temelju koje možemo donijeti presudu”, kaže ona.

Nužna krv i urin

Mladen Delić , policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU splitsko dalmatinskoj ne želi ulaziti u mišljenje toksikologa jer i Hrvatska poput ostalih europskih zemalja već dugo koristi drager, no suprotno toksikolozima navodi i njihov stav: 

"Drager je za nas jedini i pouzdan dokaz kad je riječ tek o prekršaju u prometu, primjerice kad vozača zaustavimo u patroli. Tada nam je rezultat dobiven dragerom u cijelosti pouzdan i mi nemamo razloga sumnjati u njega. U nekim drugim slučajevima kada je riječ o teškim prometnim nesrećama kada to nalaže i istražni sudac prekršitelj se šalje na dodatne analize” - tvrdi Delić.

Budući da nije moguće na osnovi rezultata alkometra odrediti u kojoj fazi se alkohol nalazi u organizmu ispitanika, nije moguće niti odrediti koncentraciju alkohola u krvi, niti retrogradno preračunati koncentraciju apsolutnog alkohola na vrijeme događaja, pri čemu je ključan faktor upravo farmakokinetika alkohola. Ukoliko međutim sumnjate u drager kao dokaz od policije možete tražiti dodatnu analizu. Na to imate pravo, pa zašto to pravo ne iskoristiti.

 

Nove zakonske izmjene o sigurnosti u prometu koje u znatnijoj mjeri kažnjavaju alkoholiziranost vozača ponovno su u prvi plan stavile drager, aparat kojim se određuje stupanj alkoholiziransoti. No, alkotest ne može biti jedini i pouzdan dokaz u prekršajnom ili kaznenom postupku jer vrijednosti koje se dobiju njime nisu dovoljno autentične. Tvrde to stručnjaci, mahom toksikolozi, a svoj su rad nedavno objavili i u stručnom časopisu.

Kao što je poznato, alkometrom se godinama na licu mjesta utvrđuje alkohol kod vozača, nakon čega se s dobivenim vrijednostima, ovisno o stupnju alkoholiziranosti, ove vrijednosti prilažu kao dokaz protiv vozača. Međutim, te vrijednosti nisu autentične, pa su prekršajni i kazneni postupci, a pogotovo izricanje presude protuzakoniti ako se oslanjaju samo na alkometrom utvrđenoj alkoholiziranosti.

- Korištenje alkometra nije upitno i on doista pouzdan, naravno uz redovito servisiranje, ali samo kao pokazatelj alkoholiziranosti. Alkometar, međutim, nije pouzdan za toksikološko retrogradno vještačenje koncentracije apsolutnog alkohola u krvi u vrijeme prometne nesreće, napominje doc. dr. Davorka Sutlović.

 

Zanimljivost: Odlukom Ustavnog suda dana 16.04.2010. ukinuta je odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj su vozači plaćali kaznu od 700 kuna ako su počinili prekršaj vozeći s manje od 0,5 promila alkohola u krvi.

Inače, zakonom je bila dopuštena vožnja s tom količinom alkohola, a kažnjavala se u slučaju da je počinjen prekršaj.

Zaključeno je da je odredba neustavna i diskriminirajuća jer neke se vozače kažnjavalo, a druge ne iako su vozili s istom količinom alkohola u krvi, piše portal 24sata.

(croinfo.net drager team)

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9056337
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
165
3161
10417
9021571
71048
98758

Vaš IP: 54.80.146.251
Sad je 23.11.2017 00:53:12