Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kako često obilazim krševite predjele Gornje Vežice i Strmice iznad Trsata, tako svaki put nađem nešto novo. Evo da podijelim s vama par slika iz razdoblja završnih bitki za oslobođenje Sušaka i Rijeke 1945. godine - ovaj bunker gore od kamena do sada nisam vidio na netu da je poslikan. Ispravite me ako griješim!

Bunker je smješten na sada obrasloj padini - kamenjaru, desno od njega je izdubljena rupa za zaklon, ispod njega ima desetak grudobrana od kamenja, iznad je rov sa tunelom, ukratko malo jače uporište! Lokacija - brdo Turnić iznad Trsata i Strmice, padina gleda prema Dragi, vidi se iz njega i bunker na Sv. Ani - sada zvjezdarnica.

Svaku sliku možete otvoriti u većoj rezoluciji klikom bilo gdje na nju!

Ovo gore je strana okrenuta prema istoku.

Ovo gore je sjeverna strana izvana.

Pogled na bunker - lijevi gornji kut, i rov sa rupom za zaklon u prednjem planu (sjeverna strana)

Isto, samo iz mrvicu drugog kuta, a i ispred rova vidite grudobran od kamenja.

Također sjeverna strana

Ovdje vidite hrpu odbačene zahrđale bodljikave žice - kladim se zapreke iz WW II

 

Slika gore i dolje su iste, samo vam je na donjoj zaokružen bunker na Sv. Ani sa direktnom linijom paljbe na most preko potoka Javor (Draški, Briški) - put iz Drage u Martinšćicu (uvala gdje je sad Viktor Lenac). Strateški fantastično pokrivanje!

Isto kao i za slike gore!

Ovo vam je moj suvenir - njemačka žlica iz vojnog pribora - oznaka T.W.S.41, njemački orao (oznaka Luftwafea), i svastika ispod orla, žlica u mom vlasništvu - na netu čitam da jojk je vrijednost pri kupnji cca 30 Eura

Onaj bunker koji gleda na most - ovo je pogled na ulaz iz pristupnog tunela do njega (jedini ulaz!) - osim stmoglave rupe za zrak duboke desetak metara iznad njega!

A ovo je pristupni tunel do bunkera - vidite svjetlo na kraju koje ulazi kroz jedini otvor - puškarnicu

A ovo je široki pristupni tunel kojim se udesno dolazi do odvojka za taj bunker, a ravno vodi do nedovršene obloge od betonskih bloketa koja je još dobro sačuvana, te dalje u bunker nad Draškom dolinom sa tri puškarnice, s kojeg su strijeljani oni Nijemci (slike na članku Bitka za Rijeku)

Za sada toliko! Ima slika hrpa, a vremena malo!

(croinfo.net WW2 team)