Vijesti iz regije

Vijesti iz regije

Stare fotografije iz Klane - nastavak

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

Nastavljamo s fotografijama iz Klane prije drugog svjetskog rata - nogomet, vojska, život mjesta. Uživajte i prepoznajte poneko poznato lice (vrijedi za Klanjce i Klanjice, naravno!)  :)

Još starih fotografija iz Klane pogledajte na linku:  http://croinfo.net/component/search/klane.html?ordering=&searchphrase=all - tamo odaberite članak koji vas zanima i kliknite na njega.

 

Krenimo:

Trstenik Klana

Trstenik, i velečasni, talijanski vojnici

Još talijanske vojske

slika


slika

Piše samo:  Uspomena od A**ama..  

slika
24 marzo 1929 - mislim da ovo nije u Klani, no nađeno u klanjskoj škrinji s blagom   :)

Nešto novije vrijeme, iza II svj. rata, JNA u Klani, kamion američki Dodge

slika

Ne sjeti se, kad pogledaš, nego pogledaj kad se sjetiš..Anki u trajnu uspomenu, tvoj .. S... - piše na pozadini,  02.05.1950.
(značka je Orden zasluga za narod. Po svoj prilici sa srebrnom zvijezdom (III. red). Ustanovljen je 09.06.1945. )

slika
1954.

 

Malo nogometnih

slika

Igrači su iz juniorskog sastava NK "Klana" iz 1962. 
Stoje s lijeva: Zdravko Valenčić, Emil Silić (pok.) , Vladimir Šebelja, Lojzo Medvedić (pok.) trener, Milivoj Gauš, Josip Suštar, Ivan Vlaše;  
čuče: Slavko Gržinčić Čukica, Mario Gržinčić Packa, Anton Brentar, Zvonko Mrvčić i Rade Suštar.
slika

Saint Vincent-Jugoslavija 0-4, Torino, Italija, 29.5.1955. (slika u klanjskoj škrinji  :))

slika

Momčad nogometnog kluba "Klana" 1931.godine, pri osnivanju

slika

Nk "Klana" 1938.
U crnim desovima stoje slijeva: Cardasso, Frane Medvedić, Rondine, Donatini, Zamparo, Vernocchi.
Čuče: Julko Raspor, Amadori, Rumac (leži u vratarskom dresu) Ivica Vučković
Nedostaje: Aldo Mirra

 

 

 

 

slika
Mačkare va Klani pedesetih godina

Ova je slika sa etnografskog stanovišta vrlo zanimljiva i iz nje se da što šta isčitati pogotovo kad ju se stavi u vremenski okvir.
Pažljivom promatraču neće izbjeći nekoliko detalja:
a) na slici su isključivo muškarci! I dan danas u pojedinim mjestima u maškare na dan Pusta ili poklada ne idu oženjene žene. Žene idu isključivo ukoliko postoje skupine mlađih neoženjenih ljudi!.
b) većina mačkara ima na sebi facol - simbol pokladnih običaja u klanjskom kraju. Muškarci se facolom ukrašavaju isključivo u vrijeme Pusta, a facol kao obavezni ukras na sebi imaju i zvončari. Ima mjesta u klanjskom kraju gdje muškarci stavljanjem facola (i najčešće šešira uz to) zapravo stavljaju znak da su dio nekakve pokladne grupe. 
c) svi muškarci na fotki su "očrnjeni" - namazani po licu, simbol prikrivanja vlastitog identiteta s jedne strane, a s druge "črnjenje" ima i svoje magijsko značenje, u prvom redu pogansko čuvanje od uroka jer crnilo se radi od miješanja ulja sa popelom, a popel simbolizira pročišćavanje. Uz to i to je jedna od oznaka da pripadate pokladnoj grupi.
d) Odjeća većine članova ove mačkarane skupine je "civilnog" odnosno, svakodnevnog porijekla tek neznatno prilagođenog maškarama. Zanimljiv je lik u lijevom donjem uglu čija je roba ukrašena resicama, a kakvu danas znamo kod Pehlinarskih feštara koji su osnovani nekoliko godina nakon što je ova fotografija snimljena.
e) dva lika u sredini asociraju na nekakve austro-ugarske vojnike što je čest slučaj u maškarama, a ti likovi su simbolizirali da i u ovom "obrnutom redu" postoji određeni red i disciplina odnosno da svatko mora prihvatiti određena pravila ponašanja
f) na glavama svi nose u skladu sa svojom maskom i šešire. Na nekima postoje grančice, simbol proljeća koje dolazi, otprilike sa istim značenjem kao i kod zvončara zapadne Kastavštine.
g) Lik sa desne strane maškaran je malo iznad prosjeka grupe, ali još uvijek u odjeći i sa ukrasima koji su evidentno doma napravljeni (ušiveni). On ima i štap što pretpostavlja da se radi o vođi grupe (fešteru), a sam taj štap vuče porijeklo od pastirskog štapa.
h) Muzikanti su obavezni dio maškarane grupe. Nekad su bili zaduženi i za "proizvodnju" buke kojom su se tjerale mračne sile, a sada uglavnom kao zabavljači ostalih članova grupa, ali i domaćina koji ih očekuju. Harmonika i bubanj standardna su postava gotovo pa od završetka I. svj. rata do skoro današnjih dana kada im se priključuju i puhački instrumenti.

Još malo maškara

slika

slika


1966.  - prepoznaju se: 
Draga Kačarova, Marija Žnjidarica, pok.Marija Kačarica, Slavija Princ i Josip Farančev Brko.


slika

1966.

 

 

 

Zahvaljujem na slikama vrijednoj suradnici iz Klane, i lokalpatriotima-rijeka, gdje su slike prvobitno objavljene, te ih uz dopuštenje autorice ponavljam i ovdje!

(lokalpatrioti-rijeka, croinfo.net regional team)

 

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

8637534
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
1263
3304
19515
8595877
80860
111967

Vaš IP: 23.20.214.5
Sad je 25.06.2017 08:57:46