Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Pogledajte sliku s kraja 1883. g. prve telefonske linije u Rijeci koja je povezivala ured - pisarnicu firme Steinacker & Co. s Ljuštionicom riže u Industrijskoj ulici, a postavio ju je inženjer Giuseppe Blau. Otvorena je 03.12.1883. (iz članka Linea telefonica, La Bilancia, 03.12.1883.)

Klik na slike za povećanje:

leyden prvi telefon u Rijeci ljuštiona riže

 

Pojašnjenje našeg lokalpatriotskog povijesnog gurua:

"Pogledamo li sliku pažljivije, vidjet ćemo da mladac sa slike drži "slušalicu" prijenosnog (tzv. poljskog") telefona na uhu, a kad bi govorio, govorio bi opet u nju (bila je samo jedna!!!). Ta "slušalica" povezana je žicom (paricom) koja vodi sve do prve lajdenske boce ( leyden jar, preteče, pretci, bliski rođaci ili srodnici kondenzatora, u neku ruku i baterija). Jer kad priča ili sluša treba struju odnekuda.
To su one četiri staklenke u nizu u prvom planu. One staklenke u pozadini su pak srodnici otpornika ili prigušnica.
Na drvenom stoliću je telefon ili telefonski aparat. Ima dva zvonca, poseban lijevak za mikrofon i poseban za slušalicu. Moderna igračka, što ćeš.
Iako, ako obratiš pažnju, još nema brojčanik. Telefon je tip prije 1891., jer nema niti tipku kojom se nazivalo centralu prije brojčanika. Dapače, s lijeve strane ima ručicu induktora - otud struja za zvonce kad zoveš drugu stranu.
Ako nisam bio dovoljno jasan - ovo je prvotni tip telefona. "Provajder" je kod dvije stranke, koje su odlučile biti telefonski povezane, donio aparaturu. Stranke su bile u međusobnoj fiksnoj vezi. Nikakvih centrala još nije bilo."

Dakle, ovo je jedna strana (ona Ljuštionice) prve telefonske linije u Rijeci koja je povezivala ured - pisarnicu firme Steinacker & Co. s Ljuštionicom riže u Industrijskoj ulici, a postavio ju je inženjer Giuseppe Blau. Otvorena je 03.12.1883.

 

Par godina vezanih uz razvoj telefonije:

1878. u New Haven – prve stalne telefonske linije. Telefoni su iznajmljivani u parovima za dva pretplatnika i bili su stalno povezani.
1889. Kansas city, Almon B. Strowger je izumio «prekidač»/»ploču» (Strowger switch) preko koje je jednu liniju mogao povezati s bilo kojom od 100 drugih linija.
1891., 13. ožujka Strowger je dobio patent za prvu telefonsku centralu
1892. La Porte, Indiana, otvorena prva centrala sa Strowgerovim «prekidačem»
1896. Izmišljen brojčanik.
1941. izmišljen brojčanik s tonovima

 

I još dvije povijesne slike snimljene 1880ih u Ljuzštionici riže u Rijeci (danas upravna zgrada INE).

(lokalpatrioti-rijeka, croinfo.net technical team)