Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nedavno sam uz svesrdnu pomoć prijatelja bunkeraša otkrio i ovo zanimljivo sklonište - ponešto neuobičajeno zbog svoje veličine, a i stupnja dovršenosti. Nisam do sada vidio fotografija iz njega na netu, pa je ovo možda i premijera!

Ulazi (dva) su u dnu usjeka platoa ispod rampe Centra za rehabilitaciju na Pulcu, odmah kraj objekata Centra u dolcu gdje štićenici centra prerađuju kartonsku ambalažu.

Klik na slike za povećanje!

Na gornjoj slici ulazi su desno od objekta, (sad ide mali offtopic!) a gore na vrhu brijega desna ogromna kuća koja se ne vidi nažalost u cijelosti izrasla je na terenu kojeg je Grad Rijeka dao u zamjenu za teren zbog kojeg je Josip Šarić sa kalašnjikovim upao na sjednicu gradskog poglavarstva Rijeke pred koju godinu (2005.)! Pa da se prijetnja i zločin ne isplati! Poduzetni je Šarić angažirao građevinara koji je sagradio kuću na njegovom zemljištu, njemu dao stan ili dva, a ostale prodao! Ali pustimo to sad, tema je sklonište ispod!  :)

Desni ulaz je u usjeku koji je previše zarastao, tako da smo se ipak orijentirali na lijevi ...

Jedva mu se nazire betonirani portal ulaza

Šiblje i drača

Zato je lijevi ulaz manje obrastao, pa je i prilaz lakši

Izgled ulaznog hodnika, lijevo je prostorija izdubljena u stijeni ali ne i betonirane obloge, niti poda ...

Većina je spojnih tunela u ovom skloništu betonirana na neki čudan način - samo do pola, ali i to na neki neuobičajen tip prekida betonske obloge, nikako mi nije jasno kako su tako mogli betonirati!

Stijene iznad luka svoda - beton prekinut ... inače ovo mora da je bilo sklonište (malo čudno jer nekih većih naselja tu tada nije bilo, a ovo je ogromno!) ili možda čak namijenjeno za bolnicu jer nikakvih tunela ka borbenim položajima nema, na kraju posta prilažem i skicu nacrtanu rukom, jer za nešto točnije mjerenje nije nažalost bilo vremena ... moj je vodič morao dalje :)

Još malo prekinutog betoniranja i kamenja iznad

Prvo proširenje koje spaja lijevi i desni hodnik - širine 3-4 m, potpuno izbetonirano

Drugo proširenje, usred kojeg je netko dovukao bačvu, valjda pali drva za rasvjetu kad je party :)

Duži lijevi bočni nedovršeni tunel, širine oko 6 m, s tragovima rupa na kraju, kao da je planirano produljenje

Zoran prikaz dovršenosti ili nedovršenosti obloge

Stijenska masa, ostaci rupe za eksploziv

Ovakve kaverne, umjetne ili prirodne, dušu su dale za prezimljavanje i noćenje šišmiša; ovdje vidite jednog u hibernaciji

Moj vodič; hrpa preostalog kamenja po podu, izbetonirana obloga lijevo i desno - ovo je zadnje - treće proširenje - spoj lijevog i desnog hodnika

Betonska obloga svoda dolje, kamen i stijene gore

Malo mutnija slika, ali vidi se - uži hodnici - lijevi i desni cca 1-1,5 m širine, dno betonirano u luku zbog odvodnje procjedne vode, zaostalo ili kasnije zarušeno kamenje, nedovršena betonska obloga - zato nikad u podzemlje ne idite sami!

Kraj kraćeg iskopa, lijevo od ulaza u lijevom hodniku, crveni se krug svjetla moje lampadine

Beton i kamen, smjenjuju se neprestano

Na zidu pred izlazom, graffit - vjerojatno plod novijeg doba ...

 

I, za kraj, moja vrlo vrlo gruba i ne baš točna skica ovog skloništa - točnije mjere možda i ustanovim koji drugi put:

(croinfo.net Pulac-lovin' team)