Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca upravo nastaje još jedan veliki projekt koji će ujediniti sve kazališne ansamble, a koji se s nestrpljenjem očekuje zbog nekoliko razloga. Riječ je o Ljermontovljevoj Maskaradi, premijeri Hrvatske drame u kojoj će uz dramske glumce sudjelovati i članovi baletnog ansambla kao i članovi zbora i orkestra Opere, a premijerno će biti izvedena 3. veljače 2012.


Rusku romantičarsku dramu o ljubavi i opsesivnoj ljubomori koja vodi tragičnom ishodu, režirat će, Riječanima dobro poznat, čuveni slovenski redatelj Vito Taufer koji je u riječkom Kazalištu ostvario neke doista antologijske predstave. O tome što ga je privuklo u Maskaradi,Vito Taufer kaže: „Privuklo me ono što je zapravo neka esencija romantizma, kao da su svi elementi romantike ovdje sažeti u jedno. Sve mi je izgledalo jako dramatično i teatralno, s puno mogućnosti i materijala za glumačku egzibiciju. Zanimljiva mi je bila upravo ta podloga -romantika- kao nešto što crpi snagu iz jednog radikalno nihilističkog duhovnog prostora.“
Drama u stihovimaMaskarada, djelo u kojemu jedna izgubljena naušnica postaje epicentar svih događanja, spletki i tragičnih završetaka, isprepliće se oko likova kockara, dama, barunice, sobara i brojnih drugih likova. Bal pod maskama služi kao krinka čovjeku i društvu koji je u stanju dobro prikriti svoja brojna prijetvorna lica i presuditi jednoj sasvim nedužnoj ljubavi. A ovaj klasik romantizma na riječku scenu stiže u novom, majstorskom prijevodu pjesnika Luke Paljetka.
Brojnu glumačku ekipu predvode Dražen Mikulić kao ljubomorni Arbenjin te Aleksandra Stojaković kao njegova mlada žena Nina. Inače, mlada glumica i nova članica ansambla Hrvatske drame Aleksandra Stojaković će ulogom Nine u Maskaradi debitirat na daskama riječkog HNK-a, nakon što je već ostvarila nekoliko zapaženih uloga u zagrebačkim, uglavnom dječim, kazalištima dok ju je široka publika mogla upoznati u popularnoj televizijskoj seriji Provodi i sprovodi.
Ostale uloge tumače Jasmin Mekić, Andreja Blagojević, Denis Brižić, Alen Liverić, Davor Jureško, Zdenko Botić, Anastazija Balaž Lečić, Biljana Torić, Sabina Salamon, Tanja Smoje, Igor Kovač, Predrag Sikimić i Nenad Vukelić, a u predstavi sudjeluje i pjevačica Alba Nacinovich.
Dramaturginja je Marijana Fumić, koreografiju potpisuje Matjaž Farič, a scenografiju Dalibor Laginja dok je kostimografkinja Barbara Podlogar. Autor glazbe je Mitja Smrekar Vrhovnik, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.
U predstavi se izvode i uglazbljeni Ljermontovljevi stihovi.

(croinfo.net HNK theatre team)