Vijesti iz regije

Croinfodesnogore02

Vijesti iz regije

„MASKARADA“ U DOBA KARNEVALA – PROJEKT SVIH ANSAMBALA O SVIM LJUDSKIM MASKAMA

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Na sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca upravo nastaje još jedan veliki projekt koji će ujediniti sve kazališne ansamble, a koji se s nestrpljenjem očekuje zbog nekoliko razloga. Riječ je o Ljermontovljevoj Maskaradi, premijeri Hrvatske drame u kojoj će uz dramske glumce sudjelovati i članovi baletnog ansambla kao i članovi zbora i orkestra Opere, a premijerno će biti izvedena 3. veljače 2012.


Rusku romantičarsku dramu o ljubavi i opsesivnoj ljubomori koja vodi tragičnom ishodu, režirat će, Riječanima dobro poznat, čuveni slovenski redatelj Vito Taufer koji je u riječkom Kazalištu ostvario neke doista antologijske predstave. O tome što ga je privuklo u Maskaradi,Vito Taufer kaže: „Privuklo me ono što je zapravo neka esencija romantizma, kao da su svi elementi romantike ovdje sažeti u jedno. Sve mi je izgledalo jako dramatično i teatralno, s puno mogućnosti i materijala za glumačku egzibiciju. Zanimljiva mi je bila upravo ta podloga -romantika- kao nešto što crpi snagu iz jednog radikalno nihilističkog duhovnog prostora.“
Drama u stihovimaMaskarada, djelo u kojemu jedna izgubljena naušnica postaje epicentar svih događanja, spletki i tragičnih završetaka, isprepliće se oko likova kockara, dama, barunice, sobara i brojnih drugih likova. Bal pod maskama služi kao krinka čovjeku i društvu koji je u stanju dobro prikriti svoja brojna prijetvorna lica i presuditi jednoj sasvim nedužnoj ljubavi. A ovaj klasik romantizma na riječku scenu stiže u novom, majstorskom prijevodu pjesnika Luke Paljetka.
Brojnu glumačku ekipu predvode Dražen Mikulić kao ljubomorni Arbenjin te Aleksandra Stojaković kao njegova mlada žena Nina. Inače, mlada glumica i nova članica ansambla Hrvatske drame Aleksandra Stojaković će ulogom Nine u Maskaradi debitirat na daskama riječkog HNK-a, nakon što je već ostvarila nekoliko zapaženih uloga u zagrebačkim, uglavnom dječim, kazalištima dok ju je široka publika mogla upoznati u popularnoj televizijskoj seriji Provodi i sprovodi.
Ostale uloge tumače Jasmin Mekić, Andreja Blagojević, Denis Brižić, Alen Liverić, Davor Jureško, Zdenko Botić, Anastazija Balaž Lečić, Biljana Torić, Sabina Salamon, Tanja Smoje, Igor Kovač, Predrag Sikimić i Nenad Vukelić, a u predstavi sudjeluje i pjevačica Alba Nacinovich.
Dramaturginja je Marijana Fumić, koreografiju potpisuje Matjaž Farič, a scenografiju Dalibor Laginja dok je kostimografkinja Barbara Podlogar. Autor glazbe je Mitja Smrekar Vrhovnik, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.
U predstavi se izvode i uglazbljeni Ljermontovljevi stihovi.

(croinfo.net HNK theatre team)

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

8949364
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
586
3215
14408
8912288
62935
82350

Vaš IP: 23.20.86.177
Sad je 20.10.2017 05:23:39