Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Vijesti iz regije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Treći dio naše ekspedicije riječkim podzemljem. Brdo križnog puta, ponad oltara na otvorenome, u dvorištu Svetišta, isprepleteno je tunelima iskopanim od strane Nijemaca za vrijeme II svjetskog rata. Skoro svaki ulaz ima ispred i tobruk za zaštitu samog ulaza. Hodnici i velika dvorana uklesani i udubljeni u živu stijenu impresivni su i najzanimljiviji dio ove današnje ekspedicije. Unutra se nalazi i jedna mala prirodna spilja sa stalaktitima koji daju pojam o vremenu. Neki hodnici su i zatrpani odronom.

Velika dvorana je nedavno obnovljena, pa je strop obučen u male ploče i odaje dojam sigurnosti.

Iznad ispovjedaonica vidi se dio ekipe koja nestrpljivo čeka ostale koji su zaostali na kavi i čaju prije napora - iako ovo sklonište ide kao treće u serijalu - ustvari nam je bilo prvo koje smo obišli 28.01.2012., prvo od ukupno pet -  naime Skloništa u Via Romi, iznad Guvernerove palače, kod Ekonomske škole, kod ex-hotela Park i ispod trsatskog brega sa križnim putem.

Klik na slike za povećanje!

 

Prijašnji naši članci o riječkim skloništima:

Ekskluzivno: Tunel ispod Starog grada (ekspedicija 19.11.2011.)

Ekskluzivno: Tunel ispod Starog grada (ekspedicija 19.11.2011.) - video zapis

Fortifikacije na Trsatu - osobni obilazak tobruka

Nepoznata Rijeka: Tunelsko sklonište uz Rapalsku granicu na Baredicama-Zamet

Sklonište iz WW2 na Pulcu ispod utvrde Katarina "B"

Nepoznata Rijeka: Sklonište preko puta riječkog suda i zatvora

Nepoznata Rijeka: Sklonište kod srednje ekonomske škole

 

Klik na link koji vas zanima za članak!

Sklonište ispod trsatskog brega ima 4 ulaza - prvi je van zida samostana, i nalazi se u ulici fra Serafina Schona. Pokušaj ulaska kroz ta vrata nije nam uspio jer je prva kapija do ulice iza zatrpana gomilom smeća. Odlučili smo se onda za druga vrata, iznad ispovjedaonica na otvorenom, koje budu u punom pogonu na dan blagdana Vele Gospe.

Drugi dio ekipe nogu pred nogu polako pristiže ...

Ovakav se pogled pruža pred ulazom u sklonište na svetište ...

Otvorena vrata drugog ulaza ...

Znatiželjno virkanje unutra ...

... gdje se tunel spušta stepenicama naniže ...

Idemo dolje ...

Nakon spuštanja stepenicama dolazimo do velike dvorane ... pruža se lijevo i desno, idemo lijevo prema ulazu br. 1, onom koji nismo uspjeli otvoriti

Eto tog velikog prostora skloništa ... na stropu betonski pravokutnici ...

Ostaci stolica ... smeće po podu ... zajednički nazivnik svih skloništa je da se u njima nalazi značajna količina smeća, osim ako su pod ključem, u kojem se slučaju mogu očekivati istrunule klupe, stolice i slično ... generalni zaključak: treba im čišćenje! Hitno!

Prijelaz iz betonske obloge u čisti stijenski proboj - idemo prema ulazu br. 1

U dnu se naziru vrata ulaza, svjetlo u trakama prodire kroz njih

Izvedba obloge - kamen u betonu

Nakon obilaska velike prostorije i kraka prema ulazu br. 1, vratili smo se kroz veliku prostoriju do spoja s hodnikom kojim smo došli, te produžili dalje - došli smo do ovog dijela hodnika sa izbetoniranim bočnim zidovima, no bez izvedenog svoda ...

I tu se na kraju hodnik račva - desno prema ulazu br. 3, a lijevo prema ulazu br. 4 (gdje je prisutno i zarušavanje iz džepa zemljanog materijala iznad

Izgled proboja hodnika - tunela prema ulazu br. 3

Naprijed se vide vrata, a lijevo je prirodna spilja koja jako lijepo izgleda ... nekad je imala drveni pod kojim se moglo prići bliže i razgledati ljepotu, sad je drvo istrunulo i nije sigurno tamo se kretati ... vjerojatno je služila kao spremište za kanistre s vodom

Vidi se istrunula drvenarija, te spiljski ukrasi ... slijedi malo bolja slika

Vrata ulaza br. 3 iznutra

Ekipa pozira ...

Idemo prema odronu

Iza ovog se odrona nalazi prolaz do ulaza br. 4, vide se stepenice u pozadini

snimak na gore - odakle je došao odron zemlje

Nakon izlaska iz skloništa, još smo pokušali otključati ulaz br. 4, da vidimo što se krije iza odrona, no kako nam kaže naš vodič desilo se ono što se ponekad dešava u ovim objektima - kad lokalni momci skuže da neće moći otključati ili provaliti kroz vrata, jednostavno uguraju nešto u ključaonicu i zablokiraju svaki ulaz! Desno se vide stara vrata, na čije mjesto su namontirana nova.

Pokušali smo pomoći otključati, ali nije išlo ... Toliko iz ovog skloništa.

 

A evo i što o ovom objektu kaže naš doktor podzemlja, Vladimir tonić:

"Podzemna gradnja u parku trsatske crkve spominje se u sjećanjima jednog (nadam se još uvijek živog) Talijana koji je tada radio kao crtač u uredu organizacije TODT, a nadređeni njemački časnik navodno je osobno kontrolirao upravo taj objekt, kao, "od posebne važnosti".
Svojevremeno su slike podzemnog dijela objekta bile stavljene na net, na neki blog, ali ih sada više ne mogu pronaći.
Enivej, kad sam vidio slike, mislim da se započela graditi upravo utvrda, a ne samo sklonište, i onda bi to pripadalo talijanskoj gradnji.
Također, malo sam razmislio o vanjskim razlikama borbenih objekata (utvrda) i "samo" podzemnih skloništa.
Ulazi u utvrde su manji (jednokrilni, za razliku od dvokrilnih, iako nije pravilo); skloništa imaju velike betonske konstrukcije oko ulaza. Osim toga, kad govorimo o nedovršenim utvrdama, ako "sklonište" ima više od dva ulaza/izlaza, onda se radi o utvrdi, budući da je ono što se često smatra ulazom zapravo (nedovršeni) položaj za naoružanje. Čini mi se da objekt na Trsatu ima više tih "ulaza", koji su uređeni kad je objekt prenamijenjen u sklonište - imam u vidu nakon rata, jer dolje postoji i električna instalacija. Na jednoj se slici moglo vidjeti koso stepenište, dobar primjer prilaza do borbenog položaja. Samo nikad nisam osobno pogledao, da bi potvrdio (ili zanijekao) onu moju pretpostavku da se radi o gradnji koju su započeli Talijani.
A to što sam to bio proglasio prvo njemačkom gradnjom, to je očigledno bilo zbog "tobruka" kod ulaza, očigledno dograđenih za vrijeme njem. okupacije."

(croinfo.net&LPR tunnels-researching team)