Vijesti iz regije

Vijesti iz regije

Nedjeljko Fabrio u Art-kinu Croatia

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 

U četvrtak, 23. veljače u 20 sati održat će se hrvatska premijera novog dokumentarnog filma riječkog redatelja Bernardina Modrića - Fabrio.
Film Fabrio, dokumentarni film iz serijala Patristika fluminensia, sufinanciran je sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji u jačanju lokalnih filmskih kapaciteta.

Nedjeljko Fabrio svoja nadahnuća nalazi na istočnim obalama Jadrana gdje su se u ludilu povijesti ispreplitali slavenski, romanski, germanski i mađarski politički interesi i kulturni utjecaji. Junaci njegove jadranske trilogije (romani Vježbanje života, Berenikina kosa i Triemeron) pripadnici su hrvatskog i talijanskog naroda čiji stoljetni složeni odnosi pričaju o davnim prožimanjima i starim posizanjima, o asimilaciji i iredentizmu, o emigraciji i egzodusu, o oprečnosti političkih ideologija koje su donosile tragediju i smrt.

 

 
Koncepcija filma se zasniva na živopisnim sjećanjima i poznavanju jadranskih tema našega junaka kojima se potvrđuje njegova teza o povijesti kao jalovosti, ludilu i smrti. Fabrijevo pripovjedanje ritmički se isprepliće scenama iz njegovih romana, drama ili nadahnutih eseja koje sudbinski obilježuju njegova stvaralačka ishodišta i zaokružuju umjetnikov portret.

Premijeri filma će, uz redatelja Bernardina Modrića, prisustovati i Ninoslav Lovčević, urednik Dokumentarnog programa HTV-a, te glavni protagonist filma, hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio. (croinfo.net art-cinema team)

Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

8959943
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
2442
3271
2442
8934956
73514
82350

Vaš IP: 54.156.67.122
Sad je 23.10.2017 15:39:30