Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Zanimljivosti

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

slika

Peter Salcher, tvorac prvog aerotunela

U istoj riječkoj tvornici gdje je izumljen torpedo, prije točno stotinu i dvadeset četiri godine, dr. Peter Salcher po svojoj je zamisli načinio prvi aerotunel i tako, više od tri desetljeća prije pojave prvog zrakoplova, otvorio vrata eksperimentalnoj aerodinamici.
Profesor austrougarske vojne akademije u Rijeci dr. Peter Salcher godine 1886. na molbu svojeg praškog kolege, profesora fizike u Pragu Ernsta Macha (1848.-1928.), pozabavio se zanimljivim problemom. Trebalo je načiniti fotografiju puščanog zrna u letu i zabilježiti promjene u mediju, koje se događaju oko projektila što se giba nadzvučnom brzinom. Salchera je problem zainteresirao pa se prihvatio izazova. Za taj pokus trebao je izraditi naročito precizni uređaj, koji će sinkronizirati trenutak snimanja s nailaskom puščanog zrna. Za snimanje je odabrana tehnika schliere fotografije (striometrija), koju je razvio A. Toepler 1864. godine. Uređaj se sastojao od elektricitetom nabijene Lajdenske boce velika obujma s dva u seriju spojena iskrišta, koja su u sprezi sa striometrijskim optičkim fotoaparatom. Prvo iskrište, omeđeno staklenim ovojima, bilo je inicijalni sustav koji se aktivirao nailaskom puščanog zrna. Kada zrno razbije staklenu zaštitu, visoki napon Lajdenske boce napaja drugo iskrište, koje bljeskom električnog pražnjenja obasjava puščano zrno i osvjetljava fotografsku ploču. Salcher je sa suradnikom Sandorom Rieglerom 1886. ovom tehnikom snimio cijeli niz ultrabrzih fotografija akustičnih pojava koje se javljaju tijekom nadzvučnog leta puščanog zrna kalibra 11 mm i 8 mm. Zadivljujući rezultati potvrdili su teoriju Ernsta Macha.


Prvi put je snimljena slika objekta koji leti nadzvučnom brzinom s karakterističnim udarnim valovima (slika 1). Istodobno je otkrivena i ultrabrza (trenutačna) schliere fotografija. Rezultat Salcherova rada predstavljen je 1886. znanstvenoj javnosti pred Razredom za matematiku i prirodne znanosti Carske akademije znanosti u Beču. Svjetski znanstvenici onog doba popratili su Machov i Salcherov rad s iznimnom pozornošću i odobravanjem. Njihov uspješni rad otvorio je put za pokusna istraživanja nadzvučne aerodinamike, a pravu će primjenu naći u zrakoplovstvu XX. stoljeća. Salcherov je rad za ono doba bio toliko napredan da se rezultat ovog pokusa ponekima učinio nevjerojatnim te su ga anonimno nazvali krivotvorinom. Mach i Salcher su 21. travnja 1887. publicirali ujedinjene rezultate pokusa.

slika
Slika 1.


Pokusi u Rijeci

Salcher je svaki tjedan izvještavao Macha o rezultatima te mu sugerirao da bi se teoretska razmatranja mogla provjeriti promatranjem nadzvučnog strujanja oko "mirujućeg projektila". Ernst Mach je u svojim bilješkama 1889. zapisao: "Za vrijeme eksperimentalnih istraživanja aerodinamike puščanog zrna Salcher je imao ideju da trebamo pokušati inverznom metodom i proučavati strujanje oko tijela učvršćenog u nadzvučnoj struji te tako potvrditi prethodno dobivene rezultate." Salcher je taj epohalni eksperiment proveo u djelo u tvornici Torpedo u Rijeci, gdje je načinio poseban ispitni uređaj (slika 2) sposoban proizvesti nadzvučni mlaz fluida. Struju stlačenog zraka Salcher je usmjerio na "projektil" kroz niz različitih mlaznica, a dobivene rezultate snimao je i analizirao. Uočio je, snimio i opisao pojavu refleksije vala i periodičnu strukturu tzv. Machovih diskova (slika 3), koju je u pismu Machu 19. travnja 1888. označio pojmom "Lyra". Kasnijom analizom pisane korespondencije Salchera (sačuvano je 140 Salcherovih pisama Machu i ni jedno Machovo Salcheru), koji je djelovao u Rijeci i Macha, koji je radio u Pragu, pokazalo se da je Salcherov rad uvelike autonoman te da je njegov doprinos počecima aeodinamike neizmjeran. Salcher je 1888. u Rijeci načinio prvi nadzvučni aerotunel, ključan izum za razvoj moderne avijacije, i ako postoji ijedna zakonitost u dinamici plinova, a da nema svoj naziv, ona treba nositi ime Petera Salchera.

slika
Slika 2
slika
Slika 3


Salcher je rođen 1848. u Križu (Kreuzen) u Koruškoj (Kärnten). Doktorirao je u Grazu 1872. s navršene dvadeset i četiri godine! Od 1875. do 1909. radi kao predavač na Mornaričkoj akademiji austrougarske vojske (K.u.K. Marine-Akademie) u Rijeci. Od 1880. Salcher je na dužnosti voditelja riječke meteorološke stanice. Nakon talijanske okupacije živio je na Sušaku, gdje je i umro 1928.


slika


Od 1875 godine radio je na Naval Academy Fiume do 1909 kao profesor fizike i mehanike. Jedan od njegovih učenika bio Georg Ludwig von Trapp (najodlikovaniji podmornički časnik prvog svjetskog rata ) .Trapp je 1894 oženio Agathe Whitehead, unuku izumitelja torpeda Roberta Whiteheada.

slika


Godine 1909 je otišao u mirovinu, a zatim 1910-1914 seli u Trst, a pri kraju svojeg života odlazi na Sušak gdje i umire 1928. Pokopan je u obiteljskoj grobnici u Rijeci.


slika


Peter Salcher (1848. – 1928.), profesor riječke Mornaričke akademije, kao blizak suradnik Ernsta Macha, uspio je ono što poznatom fizičaru nije pošlo za rukom – snimiti nevidljivo. Mach nije mogao eksperimentalno potvrditi svoju hipotezu o »udarnom valu«, pojavi uz objekt koji se kreće brže od zvuka, pa je zamolio Salchera da to pokuša u svom riječkom laboratoriju. Rečeno, učinjeno. Salcher je sa suradnikom Sandorom Rieglerom 1886. snimio cijeli niz ultrabrzih fotografija akustičnih pojava tijekom leta ispaljenog puščanog zrna i dokazao postojanje »udarnog vala«, danas nazvanog i »zvučni zid«. Rad je bio svjetska znanstvena senzacija. Je li oznaka za brzinu zvuka, umjesto mach, mogla postati salcher? Prepustimo li odgovor na to pitanje drugima, dobro je znati da je Salcher tijekom pokusa zapravo prvi put u povijesti uspio fotografirati – metak u letu.


Za kraj ima još jedna zanimljivost...

Prva hrvatska rendgenska fotografija je snimak ruku barunice Josephine Mollinary Vranyczany koju je 21. veljače 1896. godine u Rijeci snimio Peter Salcher.


slika
Peter Salcher – Rendgenski snimak ruku barunice Josefine Mollinary – Vranyczany (1896.)

------------------------
Cjelokupni tekst o ovom zanimljivom povijesnom pothvatom dobio sam i prevođenjem tekstova na koje sam naišao, a bili su na njemačkom i slika koje sam pronašao na internetu, te uklopio u ovu zanimljivu priču. (Preneseno sa stranice www.lokalpatrioti-rijeka.com)