Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Zdravlje

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon malo razmišljanja odlučio sam podijeliti tajne branja šparoga sa vama. Kao što većina vas znate, šparoga ima divljih i kultiviranih, ove kultivirane ne ubrajam u neku naročitu kvalitetu, tako da će ovdje biti riječi o prepoznavanju i branju divljih šparoga koje su i najukusnije!

Šparoge kod nas nalazimo u kršu uz obalu, ima ih posvuda samo ih treba znati pronaći. Poznajem neke ljude koji su slijepi na njih i prošli bi kraj stotinu pravih lijepih primjeraka i ne bi ih prepoznali. Dakle bitna stvar jeste da malde sočne šparoge rastu u proljeće i najvećim se dijelom nalaze neposredno uz staru šparožinu - koju neki koriste i kao dodatak za ukrasiti buket cvijeća. Dakle prvo imate original sliku (svaka se klikom na nju otvara u većoj rezoluciji!), a zatim slijedi slika za zaokruženom starom šparožinom i strelicama pokazanim mladim izdancima. Tako kad slijedeći put budete u prilici, probajte ubrati mac šparoga koje su izuzetno zdrave u prehrani. Čak ih se može pojesti i sirove (ja probao), vrlo su ukusne! Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost i njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima. Višegodišnja je biljka iz porodice ljiljana s jako razvijenim podzemnim dijelom i svijetlo zelenim ili ljubičastim vrhovima, a bere se 8-10 godina, tako da kad jednom naletite na stanište možete biti sigurni da će ih biti i idućih godina!


Ljekovitost

Šparogu je ljekovitost proslavila kroz povijest. Naime, u staroj Kini, još 3000 godina prije nove ere, jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i oteklina. Držalo se da šparoga ublažava bolove u nogama pa su je obilato koristili u pripremanju kupki.

U Francuskoj, koja je ovu biljku poznavala još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretično sredstvo, koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Još iz 15. stoljeća ovu biljku prati poseban kompliment da djeluje kao afrodizijak. Iako šparoga nije priznata kao ljekovita biljka, čest je sastojak mnogih bolesničkih i "estetskih" dijeta. Tako, na primjer, djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, upotrebljava se kao oblog protiv ekcema, odlična je hrana za dijabetičare i rekonvalescente. Međutim, najznačajnije je njezino diuretično svojstvo jer pomaže pri otežanom mokrenju.

Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare.

Sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja, pri tom sprječavajući oštećenja DNA i ostalih makromolekula. Šparoga ujedno djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada.


Priprema jela sa šparogama

Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare.
Divlje šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Šparoge nakon čišćenja operite u tekućoj vodi.

Divlje šparoge stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli, šećera i maslaca te ih kuhajte 10-ak minuta kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina.

Kuhane tople šparoge poslužuju se s malo maslinova ulja ili maslaca ili pak hladne s nekim od salatnih preljeva ili hladnih umaka.

Mogu se koristiti kao dodatak juhama, fini nadjev prhkim pitama i palačinkama, prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata. U nas su svakako najpoznatije fritaje, šparoge u kombinaciji s jajima, kojima možete dodati i šunku, pršut, parmezan ili račiće. U kombinaciji s morskim plodovima šparoge će biti prava delicija.


Šparoge, svježe   -  energetska i nutritivna vrijednost na 100 g:

Hranljive tvari Mjerna jedinica Količina
Energetska vrijednost                           kcal / kJ              20 / 84
Ukupno bjelančevina                                 g                      2,20
Ukupno ugljikohidrata                               g                      3,88
Ukupno masti                                           g                      0,12
Dijetalna vlakna                                        g                      2,10
Kolesterol                                               mg                     0,00

 

Preporučeni recepti (coolinarika)

Šparoge s paprikama na mediteranski način
Krem juha od šparoga
Kuhane šparoge
Šparoge sa zelenim umakom
Gratinirane šparoge
Šparoge al cartoccio
Rižoto od šparoga s račićima
Prhka pita od šparoga

 

 

Ako Vam se ne beru ili nemate divljih šparoga pri ruci, pročitajte nešto više o onim kultiviranim - na linku http://moja-kuhinja.com/povrce/sparoga.html

 

Pogledajte slike za branje!

 

 

 

 

 

 

(croinfo.net asparagus-apreciating team)